Beograd: Unapređenje i proširenje poslovanja preduzeća i preduzetnika

Bez autora
Apr 08 2013

Gradski sekretarijat za privredu raspisao je konkurs za dodelu subvencija za unapređenje i proširenje poslovanja malih privrednih subjekata (malo preduzeće i preduzetnik) koji se na teritoriji Beograda bave proizvodnom ili uslužnom delatnošću.Sredstva se dodeljuju za uvođenje novih poslovnih kapaciteta i linija kupovinom jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda ili usluge u poslovni proces, ali i za kupovinu sredstava za rad radi očuvanja i poboljšanja postojeće delatnosti.

Beograd: Unapređenje i proširenje poslovanja preduzeća i preduzetnikaGradski sekretarijat za privredu raspisao je konkurs za dodelu subvencija za unapređenje i proširenje poslovanja malih privrednih subjekata (malo preduzeće i preduzetnik) koji se na teritoriji Beograda bave proizvodnom ili uslužnom delatnošću.

Sredstva se dodeljuju za uvođenje novih poslovnih kapaciteta i linija kupovinom jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda ili usluge u poslovni proces, ali i za kupovinu sredstava za rad radi očuvanja i poboljšanja postojeće delatnosti. Mašine i oprema moraju da se koriste duže od jedne godine (duže od jednog obračunskog perioda), a kupoprodajna vrednost im mora biti veća od 60.000 dinara.

Na ovom konkursu ne mogu da učestvuju oni koji žele da osnuju novo pravno lice i preduzetničku radnju, a predviđena sredstva ne mogu da se koriste ni za programe primarne poljoprivrede, kupovinu putničkih vozila i transportnih sredstava i opreme, ni za ekološki neprihvatljive projekte. Sredstva se neće dodeljivati ni onima koji obavljaju delatnost u sektorima proizvodnje čelika, proizvodnje sintetičkih vlakana i uglja, kao ni privrednim subjektima u teškoćama.

Subvencije će biti dodeljivane samo za opravdane troškove, to jest nabavnu cenu osnovnih sredstava uvećanu za PDV, kao i za zavisne troškove koji eventualno prate nabavku ovih sredstava (transport, utovar i istovar, atesti i carinske dažbine). Subvencija će preduzetnicima pokriti do 70 posto opravdanih troškova, s tim da maksimalan iznos ne može biti veći od 300.000 dinara, dok će i malim pravnim licim dodeljena sredstva pokriti do 70 posto opravdanih troškova, a maksimalan iznos ne može biti veći od 600.000 dinara.
Konkurs je otvoren do 8. maja.

Podnosioci prijava i konkursne dokumentacije mogu da preuzmu uputstvo u Sekretarijatu za privredu, ili sa sajta grada Beograda.

Sekretarijat za privredu je pre dve godine započeo dodelu finansijskih sredstava za kupovinu opreme i proširenje kapaciteta. Na prethodna dva konkursa, 77 privrednih subjekata sa teritorije Beograda je ostvarilo pravo da dobije ova sredstva, a upravo zbog njihovog veoma velikog interesovanja odlučeno je da se i ove godine realizuje isti projekat. Analizom koja je sprovedena, utvrđeno je da su privredni subjekti koji su dobili sredstva očuvali postojeća radna mesta, a kod nekih je došlo i do povećanja broja zaposlenih, istakla je Stanija Višekruna, zamenica gradskog sekretara za privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik